Word onderdeel van het team 'Bouwtechnisch Adviseurs' bij Xella
Gerard en Thijs zijn beide onderdeel van het team van bouwtechnisch adviseurs. Gerard is Bouwtechnisch Adviseur over projecten waarin kalkzandsteen wordt toegepast en werkt al sinds 2004 bij Xella. Thijs is Productmanager sinds een jaar of 6 en geeft sturing aan zijn team. Dit interview beschrijft de openstaande vacature van Bouwtechnisch Adviseur bij Xella in Vuren.


Jullie werken al lang met kalkzandsteen in een adviseursrol. Wat maakt deze functie zo leuk?
‘’Mijn functie is het ontzorgen van klanten door het beantwoorden van technische vragen. Dat doe je door zoveel mogelijk kennis te hebben over het product en zo goed mogelijk mee te denken met de klant.
Je bent met veel verschillende partijen aan het schakelen: aannemers, architecten, ontwerpers, projectontwikkelaars, adviesbureaus en zelfs particulieren. Ook intern schakel je veel. Vragen over kalkzandsteen komen binnen via de binnendienst, buitendienst of de tekenkamer. Ondertussen weet men dat ik alles weet over kalkzandsteen. En als ik het niet weet, dan weet ik wel hoe ik aan deze kennis moet komen.
Je bouwt hierdoor dus veel expertise op. De adviesvragen kunnen namelijk overal over gaan. Men kan advies willen over brandveiligheid, geluidsdichtheid of natuurlijk de constructie. Het kan zijn dat een aannemer je een bouwtekening presenteert waarop een constructie van beton staat, met de vraag of deze ook in kalkzandsteen constructief mogelijk is.
Tenslotte heb je bij deze functie veel vrijheid en mogelijkheden om te blijven leren. Bovendien is het een veelzijdige baan door het afwisselende contact en de wisselende klantvraag. Dat maakt deze functie zo leuk voor mij.’’

Op welke manier speel je in op de klantvraag?
‘’Allereerst vind ik het belangrijk om persoonlijk contact te hebben met de klant. Mijn voorkeur hierbij is door de betreffende persoon te bellen. Dit aangezien direct contact sneller gaat in het proces. Daarnaast helpt een aftastend telefoongesprek om een goede analyse van de klantvraag te maken. Je vraagt uit wat je klant bedoelt. Dit levert vaak extra informatie op over de context waarin een project plaatsvindt. Eveneens kan een klant andere bedoelingen hebben dan hoe ik ze op papier lees. Ook is het goed om het doel achter de klantvraag te achterhalen. Deze kan ook nog weleens anders zijn. Om een goed advies te kunnen geven, moet je alles weten van de klant.
Een voorbeeld: een klant vraagt mij of het mogelijk is om kalkzandsteen in de grond te verwerken. In principe kan dat, maar voor mij is dat niet genoeg. Ik vraag door. Graag wil ik weten wat het doel is van het aanbrengen van kalkzandsteen in de grond. Vervolgens kan ik een klant het stukje in het proces te helpen. Op voorhand kan ik de klant dan alvast attenderen wanneer een idee een goede of minder goede uitwerking zal hebben.
Wanneer een goede analyse is uitgevoerd, ligt de focus op het beantwoorden van de klantvraag. Hoe je dit aanpakt is per vraag anders. Een advies kan ook best wel eens een tekenrichtlijn overschrijden. Het is belangrijk om creatief te zijn en durf te hebben bij het geven van een advies. Daarnaast ben je natuurlijk kritisch. Je wilt zeker weten dat jouw advies het beste advies is dat je kunt geven.
Een advies is ook altijd een totaalpakket. Particulieren adviseer je op een hele andere manier dan een aannemer of architect met veel ervaring in het vak. Je focust dus op twee dingen: een goed en gedegen technisch advies, maar ook een begrijpbare terugkoppeling van het advies, die is afgestemd op je doelgroep.’’
Hoe is de mogelijkheid tot thuiswerken of werken op kantoor?
‘’Je hebt de mogelijkheid om heel veel thuis te werken. Elke dinsdag hebben we overleg met het team. Dan word je wel op kantoor in Vuren verwacht.
Los van de mogelijkheid om vier dagen thuis te werken, is het kantoor wel een hele fijne werkplek. Je hebt veel naslagwerk en alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Soms lijken vraagstukken op eerdere vragen. Je kunt dan het eerdere advies gebruiken om jouw nieuwe advies op te bouwen. Daarnaast zit je vlak bij de afdeling klachtafhandeling, waarmee je soms ook contact hebt.
De mogelijkheid tot het naslaan van projecten heb je natuurlijk thuis ook. Thuis heb je ook de mogelijkheid om bij alle naslagwerken te komen. Het is een prettige en reële optie.‘’

Op welke manier vindt jullie overleg plaats op kantoor?
‘’Het is een overleg waarin we sparren met totaal vier collega’s over de lopende projecten. Een relatief klein groepje dus, maar wel met een fijne samenwerking. In een informele sfeer bespreken we de project(en) die lopen bij onze adviseurs. Een adviseur geeft advies over één van de merken van Xella: Silka, Ytong of Hebel. Deze merken hebben elk haar eigenschappen en toepassingen. Soms kun je elkaar ook heel goed adviseren vanuit principes die werken op het merk waar jij verantwoordelijk voor bent. Dit is dus een fijn moment om ervaringen uit te wisselen en elkaar verder te helpen.’’
Het klinkt dus als een leuke en veelzijdige rol waarin je veel vrijheid hebt. Wat zijn uitdagingen in het werk?
‘’De grote uitdaging vind je in wat wij het allerbelangrijkste vinden: het ontzorgen van de klant. Je ziet in de markt een trend opkomen dat steeds meer fabrikanten ook onderaannemers worden op projecten. Wij moeten hierdoor steeds vaker aantoonbaar maken dat ons advies werkt. Je bent enerzijds dus bezig om je product goed op de markt te zetten, maar ook om het product toepasbaar op de markt te zetten.


Bijvoorbeeld; onze producten werken op een bouwplaats altijd samen met andere producten. Een kalkzandsteenwand wordt gemaakt uit elementen, lijmmortel en ankers. Als adviseur moet je iets kunnen zeggen over het hele systeem. De lijmmortels of ankers worden niet altijd door Xella geleverd. Hierdoor heb je dus altijd andere variabelen die je mee moet nemen. Aan het eind van de rit moet je advies namelijk nog wel accuraat zijn.
De markt is natuurlijk altijd onderhevig aan veranderingen. De eisen aan producten en toepassingen staan altijd op het punt van verandering. Een product dat tien jaar geleden een bepaalde eigenschap had die aan de eisen voldeed, kan nu de noodzaak hebben tot aanvullende informatie om aantoonbaar te maken dat aan de eisen worden voldaan. Het is dus een uitdaging om altijd weer de juiste adviezen te geven.‘’
Kunnen jullie iets vertellen over hoe Xella is als werkgever?
‘’Xella is een werkgever die zich inzet op een breed segment; vanaf productie tot en met plaatsing van producten. We monitoren verschillende belangen in verschillende bouwfases. Dat maakt het leuk, aangezien je dus ook in verschillende stadia betrokken bent bij de klant en markt. Binnen Xella zijn veel doorgroeimogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld groeien naar de functie Productmanager. Door de samenwerking met verschillende interne partijen kun je veel kanten op in de breedte. Verder vindt Xella duurzaamheid, innovatie en veiligheid belangrijk. Dat zijn hedendaags natuurlijk mooie thema’s om aan bij te dragen in deze wereld.’’
Is er nog iets dat je wil meegeven aan iemand die zijn twijfels heeft bij deze functie?
‘’Deze functie is echt een mooie kans. Je kunt creatief zijn en je mag buiten de gangbare wegen treden. Je gaat over tekenrichtlijnen heen en geeft gedegen advies. Dat moet je durven, maar maakt het werk wel heel erg leuk. Ook wil ik de vrijheid nogmaals benadrukken. Je mag veel projecten zelf invullen. Alles wat je weet over kalkzandsteen kun je in een advies stoppen. Als jij je daar goed bij voelt, biedt deze baan veel kansen.’’
Wil jij meer weten over deze vacature? Neem gerust contact op met onze collega.
|
Bel 06-51434032 |
|
sbulten@ranger.nl |

Ontvang elke maand waardevolle tips en inzichten |
|