Eric Gijsbertsen over werken bij Kuijpers
Voor Kuijpers Centrale Projecten in Den Bosch zijn wij op zoek naar een Integraal Ontwerpmanager en Projectdirecteur. Wij spraken Eric Gijsbertsen, Directeur Centrale Projecten, over deze twee mooie posities, de organisatie zelf en de uitdagingen waar zij voor staan.


Kun je wat over jezelf vertellen, Eric?
“Ik ben Eric Gijsbertsen, 56 jaar en inmiddels 28 jaar werkzaam bij Kuijpers. Weliswaar gesplitst, want na 25 jaar bij Kuijpers ben ik overgestapt naar BAM Bouw en Techniek. Nu zit ik alweer drie jaar bij Kuijpers Centrale projecten.
De reden om toch weer terug te komen bij Kuijpers heeft vooral te maken met de organisatiecultuur die beter bij mij past. Kuijpers is een echt familiebedrijf met mooie kernwaarden, die tot uiting komen in de prachtige projecten die wij leiden.”
Wat zijn de Kuijpers-waarden en hoe zie jij dat terug?
“Kuijpers is mensgericht. Er is aandacht voor de mensen en voor de ontwikkeling van mensen. De ontwikkeling van het bedrijf zelf gaat via een rustige, strategische lijn. We hebben een langetermijnvisie en daarmee onze eigen waarden waar we de visie mee realiseren. Bij Kuijpers willen we een betere wereld doorgeven aan de volgende generatie. Dit bereiken wij door te verbinden, te verkennen, te denken en te doen.
Deze vier waarden brengen wij onder meer tot leven in ons leiderschapsprogramma, ons aannamebeleid en de ontwikkeling van onze mensen. De verbinder is er voor het bundelen van talent, techniek en toekomst. De denker maakt uitvoerbare plannen op basis van de dromen van onze klanten. De verkenner verlegt grenzen en bedenkt innovatieve oplossingen. Maar we bedenken niet alleen, we brengen ook tot uitvoering, en daarom zijn we bij Kuijpers ook doeners.”
Hoe zie je dit in relatie tot de openstaande posities van integraal ontwerpmanager en projectdirecteur?
“De verbinders horen zeker thuis in deze twee rollen: het bundelen van het talent en de techniek ten behoeve van de opgave die er ligt. In beide rollen is het belangrijk dat ze een team bij elkaar brengen en dat naar een hoger plan tillen. In beide rollen is het van belang dat deze ontwikkeling ook wordt doorgevoerd in het team. Tegelijkertijd zijn het ook doeners, omdat ze het uiteindelijke doel voor ogen moeten houden en het project binnen de gestelde kaders uit moeten voeren. Verder heb je zeker in de rol van ontwerpmanager als denker te maken met de droom van de klant: hoe vertaal je die naar oplossingen, in het kader van tijd, geld of andere kaders? Je bent ook een verkenner. Je moet innovatief zijn: nieuwe technieken, BREAAM, circulair ontwerp, noem maar op. Als projectdirecteur sta je ook met de voeten in de aarde. Als doener ben je nauw betrokken bij de uitvoering van het project.”
Kun je dat koppelen aan een project waar je trots op bent?
“Bij Centrale Projecten heb je diverse uitdagende projecten. Het mooie is dat we in meerdere marktsegmenten zitten: in de zorg, Life science/hightech, datacenters of maatschappelijk vastgoed. Daar ligt een uitdaging voor beide vacatures overigens. We hebben bijvoorbeeld het Shell-hoofdkantoor gerenoveerd, maar ook een nieuw datacenter ontwikkeld in een hele korte tijd. Het meest bijzonder vond ik de vaccinfabriek voor een klant in Leiden.
In de coronatijd was er natuurlijk sterk behoefte aan een vaccin, maar ook aan productiefaciliteiten. Met ons team zijn we in staat geweest om een parkeerplaatsje binnen negen maanden om te bouwen tot een draaiende fabriek waar onze klant zijn vaccin kon produceren. Dat is een enorme prestatie qua snelheid, zeker gezien de complexe omgeving van zo’n vaccinfabriek. Wij waren hierbij betrokken vanaf de droom van de klant tot en met de daadwerkelijke productie van het vaccin.”

“Als je het volgens de traditionele weg zou doen, zou dit project zo’n 2 of 3 jaar duren. Het was echter de droom van de klant om dit met spoed te realiseren en dan zijn wij zowel de denkers als de verkenners. Door onze creativiteit zijn we in staat geweest om met elkaar zoiets vele malen sneller te doen. Op dat moment had het een grote maatschappelijke impact.
In het projectteam is de rol van ontwerpmanager erg belangrijk geweest. Dat je iemand hebt die de leiding neemt over het ontwerptraject, waarbij je alle disciplines – bouw, E, W, technische gassen, noem maar op – bij elkaar brengt en laat samenwerken, om met elkaar te komen tot een integraal ontwerp dat past binnen de gestelde kaders.”

“De projectdirecteur had een verbindende rol in de communicatie met alle stakeholders. Helemaal uitdagend, want we zaten in een tijd met coronamaatregelen, onduidelijkheid en ruis. En we hebben het niet alleen over communicatie met de klant, maar ook haar adviseurs, de betrokken projectleiders en projectteams, zodat je met elkaar dezelfde kant uit blijft varen en het doel bereikt: binnen het tijdspad.
Hier kijken we heel positief op terug. Wat een prestatie om met je team op te pakken. De klant overigens ook. Die was trots dat het gelukt was, omdat het zo belangrijk voor hen was.”
Als laatste, wat zou je iemand mee willen geven die deze functies overweegt?
“Dat ze van harte welkom zijn bij Kuijpers. Je komt te werken bij een stabiel en gezond familiebedrijf, waar de vierde generatie Kuijpers aan het roer staat. We zijn koersvast en hebben een heldere langetermijnvisie die ons richting geeft. We begeven ons aan de bovenkant van de markt. Je bent dus met diverse aansprekende high-end projecten bezig als projectdirecteur of ontwerpmanager. Tot slot vinden we ondernemerschap erg belangrijk bij onze collega’s, waarbij je een grote vrijheid krijgt om te handelen met jouw team op jouw manier.”
Meer weten over deze mooie vacatures bij Kuijpers? Bekijk hier de vacature van Projectdirecteur of de vacature van Integraal Ontwerpmanager. Of neem voor meer informatie contact op met Ton Hendriks.
Bel 06-22417014 | |
thendriks@ranger.nl |

Ontvang elke maand waardevolle tips en inzichten |
|