Femke Haest over 'Senior Consultant Omgevingsvergunningen' bij M-tech
Voor M-tech zijn wij op zoek naar een Senior Consultant Milieuvergunningen. Femke Haest is sinds september Algemeen Directeur bij M-tech Nederland B.V. Ze vertelt over de bedrijfscultuur, de toekomst en blikt terug op de afgelopen maanden waarin al veel is veranderd.
Hoe ben je met M-tech in contact gekomen voor de functie die je nu bekleedt?
“Het leek mij leuk om een club te bouwen waar niet de behoefte is om steeds meer marge te verdienen, waarbij het werken zelf heel erg vooropstaat. M-tech heeft een leuk en groeiend team dat intrinsiek gemotiveerd is. Dat past heel erg bij mijn eigen normen en waarden. Ook ligt er al een mooi klantportfolio. M-tech heeft een langdurige goede reputatie. Aanvragen komen binnen en er is vertrouwen vanuit opdrachtgevers; er is dus al een hele mooie basis opgebouwd.”
Wat maakt het team leuk bij M-tech?
“Ons team is overzichtelijk. Iedereen kent elkaar en de lijnen zijn kort. Ons team staat voor een opgave en dat doen we met elkaar. Bijvoorbeeld, het stikstofdossier is iets dat we met het hele team oppakken. Er worden ideeën geopperd over hoe we dit kunnen aanvliegen en kunnen aanbieden aan de klant, om hen proactief te helpen en te ontzorgen. Zo gaat dat ook voor het omgevingswetdossier en voor de energiebesparingsonderzoeken voor de industrie. We zijn wendbaar en we kunnen dus snel handelen op impulsen uit de markt. Daarnaast vindt iedereen het leuk om vanuit kennis en expertise iets te kunnen betekenen voor onze klanten. Verder worden mensen bij ons breed opgeleid. Een adviseur vindt dat in de regel ook fijn. Om breed én met expertise opgeleid te worden. ”
Hoe worden jij en jouw collega’s opgeleid?
“Je wordt opgeleid tot multispecialist. Je bouwt brede kennis op, onder andere op het gebied van vergunningverlening en onderzoeken. Die gaan natuurlijk sowieso hand in hand. Onderzoeken zijn gericht op akoestiek, lucht of geur. Dat is expertise die wij in huis hebben. Om onze klanten te helpen bij het verkrijgen van bepaalde vergunningen moet je als consultant weten wat er speelt in de markt, wat de huidige regel- en wetgeving is en hoe deze in de toekomst eruit zal zien.”
“Je zit vaak bij bedrijven met een HSEQ-manager aan tafel, die over vergunningen gaat. Daarom hebben we ook kennis over HSEQ. Je kunt bij ons ook kennis ontwikkelen over onder andere Arbo, veiligheid, milieumanagementsystemen of VCA’s (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers). Dat vinden vooral jonge mensen heel leuk. Onze consultants krijgen de ruimte om te ontdekken waar hun interesses en ambities liggen. Bij grotere organisaties moeten junioren zich veel sneller vastbijten in een bepaalde discipline. Bij M-tech mag dat natuurlijk ook, maar we geven ook de ruimte om rustig van verschillende dingen te proeven. Wij zijn geenprijsvechters, maar we opereren in een kwalitatief hoog segment.”
In wat voor markt zitten jullie?
“Wij hebben een groot aandeel binnen de afval- en composteringmarkt. Hierin hebben we unieke expertise die weinig tot geen andere bureaus hebben. Verder zitten we in de chemie, food en hebben we onszelf meer ingezet op ruimtelijke ordening. We werken dus ook veel met architectenbureaus, bouwbedrijven, gemeenten en andere bureaus die werken op het gebied van ruimtelijke ordening. In deze sectoren zit het gros van onze klanten en projecten, maar we behandelen ook graag andere vraagstukken.”
Hoe springen jullie om met uitdagingen die de wereld op jullie afgooit?
“We creëren intern een team met mensen die ideeën hebben over hoe we een uitdaging kunnen aanvliegen en hoe we opdrachtgevers kunnen benaderen. Bijvoorbeeld bij stikstof hebben we gekeken naar opdrachtgevers die bericht hebben gekregen over de PAS-melding (Programma Aanpak Stikstof). Dus we hebben al onze klanten benaderd die voor 1 december 2022 hun PAS-melding zouden moeten legaliseren, maar dit volgens onze gegevens nog niet gedaan hebben. Door het aan te kaarten en opdrachtgevers te begeleiden hebben we veel bedrijven uit de brand geholpen: door uitstel te vragen of door toch nog een melding te kunnen doen.”
”We hebben iedere dinsdag werkoverleg. Daar komen dit soort issues en kansen op de proppen. Collega’s hebben mogelijkheid om hulp te vragen in zo’n overleg. Het ontzorgen van opdrachtgevers zat altijd al in het DNA van M-tech. Niet alleen op korte termijn, maar we kijken ook naar wat opdrachtgevers over tien jaar willen en houden hier rekening mee in onze onderzoeken en adviezen. Daarnaast hebben we een QuickScan ontwikkeld, ook vrij uniek. Met deze tool kunnen we heel snel bij klanten analyseren of het wel ‘snor’ zit en of dat er nog zaken nodig zijn om bepaalde bedrijfsactiviteiten wel of niet te kunnen doen. We denken mee met zaken waar de opdrachtgever helemaal niet bij stil staat.”
“Het vergunningentraject is een spaghetti van wet- en regelgeving en dat wordt alleen maar erger. Vandaar dat we ook juristen erbij betrekken. Trajecten kunnen juridisch soms best vervelend worden, dat willen we voorkomen.”
Wat zegt dit over jullie als organisatie?
“We zijn als organisatie laagdrempelig. Mensen vinden elkaar snel op het gebied van kennis. Bijvoorbeeld vanochtend: een collega gaf aan dat hij snel iets moest regelen, maar hij niet wist hoe hij dat moest aanpakken. Een andere collega sprong daar meteen op in. Deze collega wist het ook niet, maar samen zouden ze zorgen dat het lukte. Als iemand aan het zwemmen is, dan is het snel duidelijk en dan kan het opgelost worden. We kijken verder kritisch naar de opdrachtgever en wat er nodig is om hen te ontzorgen. Het teamverband vinden we heel belangrijk. Zo willen we dat we op een leuke manier met elkaar omgaan. Een biertje drinken op de donderdag vindt iedereen van belang.”
Terugkijkend op 2022, waar ben je echt trots op?
“Er was best veel onrust intern door een verouderd projectregistratiesysteem. We zijn overgegaan op een ander systeem, waardoor werkprocessen simpeler werden. Dit zorgt ervoor dat we meer met de inhoud bezig kunnen zijn en minder met administratieve rompslomp. En dat helpt natuurlijk ook met het stikstofdossier. We helpen per dag ongeveer vijf opdrachtgevers bij het maken of opstellen van stikstofberekeningen. Dit geeft ons een goed gevoel.”
“We zijn de afgelopen drie jaar bezig geweest met een onderzoek van akoestiek voor het verlenen van een vergunning. Dat hebben we in 2022 tot afronding en vergunning weten te krijgen. Daar zitten soms hele ingewikkelde berekeningen in, gepaard met lastige discussies. Vergunningstrajecten duren in de regel meerdere jaren. Het is een kwestie van de lange adem. Zoiets afronden voelt als een opluchting voor alle betrokkenen. Dit was een zwaar dossier, waar we een doorbraak in hebben weten te creëren. De doorbraak is tot stand gekomen omdat we met alle stakeholders in gesprek zijn gegaan om uit te zoeken hoe we verder zouden gaan. Het is beter om vroegtijdig iedereen aan te haken in het proces.”
Zijn er plannen voor het nieuwe jaar die je graag met ons wil delen?
“We hebben het functioneringsmanagement aangepakt. Nu beschikken we over functieprofielen en kunnen we dus beter met elkaar in gesprek over functies. Vanuit functieprofielen kunnen we ook kijken naar ieders gewenste ontwikkeling en wat ervoor nodig is om tot een einddoel te komen. Verder starten we met acties omtrent de omgevingswet om te bepalen wat nodig is om onze klanten hier zo goed mogelijk bij te helpen. Misschien gaat dit wat te inhoudelijk, maar sommige bedrijven zullen ervoor kiezen om een revisievergunning aan te vragen. Die zullen we benaderen zodat ze op de hoogte zijn van de omgevingswet.”
“Ook willen we meer van onszelf laten horen op social media. We willen ons merk beter in de markt zetten, zodat men weet wie M-tech is en wat we doen. Dit gaan we doen door middel van een communicatieplan, een mooie huisstijl en berichten op LinkedIn bijvoorbeeld. Als kers op de taart krijgen we ook een nieuw pand in maart! Dat moeten we natuurlijk vieren. We trekken in een heel mooi statig herenhuis dat vroeger fungeerde als woonhuis. Een groot verschil met ons huidige pand op een bedrijventerrein.”
Hoe kan jullie toekomstige collega bijdragen aan het succes van M-tech in 2023?
“Enerzijds draag je bij doordat je iemand bent die samen met M-tech successen wil boeken. Dat is voor ons heel belangrijk. Je moet gericht zijn op de markt en op de hoogte zijn van alles wat daar gebeurt en veranderd. Dat helpt met het zien van kansen en om deze te pakken. Anderzijds denk je intern mee over hoe we M-tech kunnen laten floreren. Hoe zetten we onze mensen in hun kracht en hoe zorgen we voor een gedeelde verantwoordelijkheid? Ook junioren kunnen en mogen zich vastbijten in deze vraagstukken, waarop we vertrouwen is dat kwaliteit wordt geleverd. Die gedeelde verantwoordelijkheid onderscheidt ons van andere adviesbureaus.”
Wat zou je iemand meegeven die de functie overweegt?
“Je komt bij M-tech niet bij een corporate waar alles spick en span is. Je krijgt een job met veel vrijheid om zelf in te vullen. Het voordeel van onze organisatie is dat er minder spanning voor prestatiedruk is doordat we veel samenwerken. Je bent vrij om van deze kans te maken wat je ervan wil maken, waarbij de ontwikkeling van jou als persoon centraal staat.”
Ontvang elke maand waardevolle tips en inzichten |
|