Maarten Esselink over werken bij De Hamer Beton
We spraken Maarten Esselink, de huidige Manager Operations bij De Hamer Beton. Na 15 jaar bij dit prachtige bedrijf te hebben gewerkt is het voor Maarten tijd voor een andere uitdaging. Daarom zijn we zoek naar een waardige opvolger die het stokje van Maarten gaat overnemen als Manager Operations. In dit interview lees je meer over de uitdagingen waar de organisatie voor staat en je belangrijke rol als Manager Operations daarin.
Maarten, kun je jezelf kort voorstellen?
“Ik kom van origine uit Heelsum, heb een achtergrond in de Chemische Technologie en ben afgestudeerd in de procestechniek. Op dit moment ben ik woonachtig in Arnhem, met mijn vrouw, drie kinderen en onze hond. Ik woon hier prachtig aan de bosrand en dat heeft mijn hobby’s ook gevormd. Als Manager Operations heb ik een verantwoordelijke baan. Dicht bij de natuur zitten helpt om zaken te relativeren. Ik zit graag op mijn gravel- of mountainbike en doe aan krachttraining in de sportschool. Daarnaast vind ik het leuk om trainer en coach te zijn bij de voetbalteams van mijn zoons.”
Hoe ben je 15 jaar geleden bij BTE terechtgekomen?
“Via mijn netwerk. Ik ben gestart in een drukkerij als procestechnoloog om een afdeling te verbeteren. Ik kon daar tijdelijk het stokje van de leidinggevende van dit team overnemen. Na wat wisselingen ben ik door die leidinggevende, toen algemeen directeur bij een bedrijf in de papier verwerkende industrie, gevraagd om Operations Manager te worden. Ik was toen 26 jaar oud. Via hem ben ik in contact gekomen met Eric de Groot die bij BTE werkte en een plant manager zocht voor een plant van BTE: een plant met zo’n 100 man, die volle bak productie draaide en waar een groot vraagstuk lag op het gebied van het introduceren van de Lean methode om processen te verbeteren. Na verloop van tijd ben ik gevraagd voor De Hamer als Manager Operations.”
Hoe was de stap van de papier verwerkende industrie naar de betonindustrie?
“Ik had vooraf geluiden gehoord dat het een wat minder schone industrie is, maar uiteindelijk zijn de processen vergelijkbaar met die in een drukkerij. Natuurlijk heb je specifieke kenmerken die van elkaar verschillen in uiteenlopende industrieën. Maar, kijk je naar de mensen, het optimaliseren van processen en het uitrollen van een strategie, dan zit er ook veel overlap in. Elke industrie heeft haar charme.
Het leuke van onze industrie is dat we een gelijk speelveld hebben. De concurrentie is best hevig, maar beton komt in Nederland niet uit het buitenland. In het buitenland gelden er andere regels, wetten en andere lonen. Dat maakt dat je een perfect geoptimaliseerde plant kunt hebben in Nederland, maar dat een organisatie uit een ander land toch nog scherper en lager geprijsd kan werken. Daarvan zou je toch niet kunnen winnen.
In Nederland hebben we hetzelfde speelveld: dezelfde CAO, dezelfde wetten en dezelfde regelgevingen. Natuurlijk is elke organisatie uniek: de ene organisatie heeft voordelen ten opzichte van andere door het beheren van eigen grond, eigen middelen of strategieën. Ons voordeel ten opzichte van andere bedrijven is dat wij een sterk moederbedrijf hebben. We hebben een eigen betontechnologisch lab, Ascem, en een academie waarin we onze mensen kunnen opleiden. Daarnaast zit er zoveel kennis bij andere operations managers van andere dochterondernemingen van BTE, zoals Vebo en De Meteoor, dat we veel van elkaar kunnen leren. Er is kruisbestuiving mogelijk en dat maakt ons uniek.”
Als je terugkijkt op de afgelopen 12 jaar dat je werkzaam bent bij De Hamer, hoe heb je het bedrijf dan zien veranderen?
“Er is in die tijd veel gebeurd natuurlijk. Ik heb vrij in het begin meegeholpen aan het verplaatsen van de productie vanuit Malden en Alphen. We zijn zwarte cijfers gaan draaien en hebben dat weten vast te houden. We zijn veel meer gaan werken volgens budgetten en KPI’s, op een manier die Lean omarmt. Het allerbelangrijkste, en waar ik het meest trots op ben, is dat we veiliger en gezonder zijn geworden. Er is bij BTE veel aandacht voor de mens en gezondheid. We zijn erg geslonken qua aantallen ongevallen. Onveilige situaties worden kenbaar gemaakt door RI&E’s en vervolgens opgelost. We rapporteren hier ook gewoon over. Daar speelt BTE als bedrijf en onze QHSE-afdeling een grote rol in.
Duurzaamheid speelt daarnaast een grote rol. We onderzoeken verschillende initiatieven om een slag te maken op het gebied van duurzaamheid. Onze grootste winst valt nog te behalen wat betreft ons cement. We optimaliseren het mengsel bijvoorbeeld en hebben tests gedraaid met CO2-neutraal cement. Dat laatste staat nog in haar kinderschoenen. Wat ik mooi vind is dat ons product an sich natuurlijk wel erg duurzaam is. Vergeet niet dat rioleringen en straatstenen er ontzettend lang kunnen liggen. We zijn nu bezig met het vervangen van rioleringsbuizen die in de jaren ’30 van de vorige eeuw zijn gelegd. Doordat ons product kwalitatief sterk is gaat het lang mee. Verder is ons heftruckpark inmiddels voor 70% elektrisch, toen ik begon was dat nog 0%.”
Waar zie je nog kansen voor De Hamer als je kijkt de toekomst?
“Een van de grootste uitdagingen voor De Hamer zal zijn hoe we omgaan met digitalisering. De data die vrijkomt vanuit digitalisering kunnen we gebruiken om hele grote stappen te zetten. In die data zit een hele wereld verscholen die nog ontgonnen moet worden, met enorm veel potentie. We zijn daar nu al hard mee bezig. We hebben een nieuw ERP-systeem en werken met een nieuwe product configurator, waardoor we bijvoorbeeld onze rioolbuizen en putten 3D kunnen ontwerpen. Dat helpt ons om de producten te optimaliseren. Veranderingen voer ik door in kleine stappen. We investeren bijvoorbeeld in mallen voor de vervanging van putten. Daarvoor hebben we 20 mallen nodig, maar we bestellen deze in batches van vier. Dat geeft ons de tijd om de voorgaande batch te evalueren, zodat we de tijd hebben om het product te analyseren en verbeteren voor de volgende batch. De laatste batch aan mallen voldoet dan uiteindelijk zo optimaal mogelijk aan onze eisen en wensen.
Samen zetten we kleine stappen. Goed terugkijken en terugblikken naar behaalde resultaten en daar vervolgens van leren zorgt ervoor dat we steeds weer vooruitkomen. Ik ben dan ook trots op het team. De mensen zijn professioneel, werken hard en zijn toegewijd. Iedereen is op deze manier verantwoordelijk voor een stukje eigenaarschap. We hebben allemaal een goede focus om De Hamer en BTE een mooie toekomst te geven. Door intensief samen te werken en voortdurend in contact te zijn met een aantal van mijn stakeholders: de plantmanagers, de manager kwaliteit, manager techniek en manager bedrijfsbureau komen we samen tot het beste resultaat. Dat zijn open gesprekken waarin iedereen kan vinden wat hij of zij wil. Uiteindelijk neem ik wel de beslissing en de verantwoordelijkheid.”
Hoe zou je de sfeer binnen het team omschrijven?
“Bij ons is alles heel erg laagdrempelig en we zeggen ook altijd wat we denken. We communiceren net iets genuanceerder dan op de bouwplaats zelf, maar we zijn vrij direct en weten precies wat we aan elkaar hebben. We draaien nergens omheen maar blijven uiteraard wel altijd aardig naar elkaar. Het gaat daarbij denk ik vaak om de toon waarop je het zegt.”
Wat zou jij tot slot nog willen zeggen tegen iemand die deze functie overweegt?
“Mijn persoonlijke missie is om een bijdrage te leveren aan de maakindustrie van Nederland. Wat De Hamer doet is essentieel en verlengt, door onze kwalitatieve riolering in Nederland, de levensverwachting met zo’n 30 jaar. Het is gaaf om daar een onderdeel van uit te maken. Er zijn maar twee bedrijven die rioleringen produceren in Nederland. Er ligt daarnaast een hele gave kans bij BTE om verder te werken met Lean. Je landt in een fantastisch team: leuke collega’s door de hele laag heen. Er zijn veel fijne mensen die werken bij De Hamer en BTE. Bovendien krijg je veel vrijheid om je werk naar eer en geweten te doen. Zeker als het gaat over digitalisering, dan móet je hier wel enthousiast van worden!”
Ontvang elke maand waardevolle tips en inzichten |
|