Martjan over werken bij Van Vulpen
Voor Van Vulpen, een gevestigde naam in de ondergrondse infrastructuur, zoekt Ranger een Projectleider. Om de werkomgeving van deze toekomstige projectleider goed te begrijpen, bezochten we een projectlocatie waar Van Vulpen een Hoogspanningsverbinding aanlegt midden in stedelijk gebied. Martjan, verantwoordelijke projectleider, neemt ons mee en vertelt over de werkzaamheden.

Tussen Ridderkerk en Barendrecht wordt over een lengte van 6 kilometer een hoogspanningsverbinding aangelegd. Om de impact op de omgeving zoveel mogelijk te beperken heeft de opdrachtgever ervoor gekozen dit grotendeels sleufloos aan te leggen. Er worden acht horizontaal gestuurde boringen (HDD’s) uitgevoerd in stedelijke omgeving, waarbij de ruimte om te werken beperkt is. Door de boringen worden mantelbuizen geïnstalleerd waar later de kabels ingetrokken worden. De langste boring heeft een lengte van circa 900m. Deze boringen worden verbonden middels aanleg in open ontgraving. De hoogspanningskabels worden een voor een in de sleuf gelegd.

Het Verhaal achter Van Vulpen
Van Vulpen investeerde als één van de eerste Nederlandse aannemers in de ondergrondse infrastructuur in elektrische boormachines, welke ook voor dit project wordt ingezet. Martjan vertelt: ‘’we hebben inmiddels meerdere elektrische machines, waardoor we in staat zijn om veel op brandstof te besparen en uitstoot te verminderen. Dit zijn mooie investeringen die helpen onze projecten zo duurzaam mogelijk uit te kunnen voeren.’’ Daarmee leveren wij ook voor de opdrachtgever een toegevoegde waarde.
We lopen naar de start van het tracé, waar de ploegen zich voorbereiden op het trekken van de kabels. De lier en de haspelwagen met een kabelhaspel hoogspanningskabel staat al klaar. ‘’In Nederland kent de ondergrondse infrastructuur een hoge dichtheid aan kabels en leidingen, van huisaansluitingen tot de grote transportleidingen en kabels voor gas, water en elektra. Van Vulpen kent deze wereld als haar broekzak. Het scheelt dat er veel geregistreerd staat in databases. Soms kom je weleens verassingen tegen, dan liggen kabels en leidingen niet zoals verwacht. Dat heeft invloed op het proces, de planning en de kosten, maar juist ook die verrassingen maken het werk als projectleider leuk’’, aldus Martjan.
Een kijk op Van Vulpen’s ondergrondse infrastructuur
Ons projectbezoek eindigt op een brug over de A15 en A16: een mooie metafoor voor het werk in de ondergrondse infrastructuur. Van Vulpen bouwt aan verbindingen die essentieel zijn voor het leefbaar houden van Nederland. Met de energietransitie waar we in zitten krijgen deze verbindingen weer een hele nieuwe dynamiek door de hoeveelheid elektriciteitsverbindingen die een plekje moeten krijgen in de ondergrondse infrastructuur. Het is ook een metafoor als het aankomt op de verbinding die Van Vulpen heeft met haar opdrachtgevers. Soms gaat het niet zoals gepland, dan is het belangrijk om de verbinding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer niet uit het oog te verliezen. Gelukkig gaat het op dit project naar wens en is de verbinding met de opdrachtgever goed.
Wat maakt het werk als projectleider bij Van Vulpen zo aantrekkelijk?
‘’Voor mij is dat in de eerste plaats de technische uitdaging en het vakmanschap, maar ook absoluut de collegialiteit en saamhorigheid die Van Vulpen kenmerkt. Van Vulpen is één van de toonaangevende aannemers op het gebeid van het aanleggen van ondergrondse infrastructuur.

We werken samen toe naar een resultaat dat past bij de vraag van de klant en proberen gedurende het proces telkens in (technische) oplossingen te denken. Als je dan uiteindelijk terugziet wat je van tevoren bedacht hebt geeft dat veel voldoening, zeker omdat het telkens weer een teamprestatie is. De projecten waaraan wij werken zijn uitdagend, zowel qua inhoud als qua omvang. Als je van dynamiek en variatie houdt zit je hier goed!’’
Ontvang elke maand waardevolle tips en inzichten |
|