Natascha Penning over de rol Hoofd Prijsvorming bij Van Wijnen
We spraken Natascha Penning, adjunct-directeur prijsvorming, over de rol Hoofd Prijsvorming bij Van Wijnen. Natascha werkt al zo’n 27 jaar bij Van Wijnen en is sinds haar stage al verbonden aan de afdeling Prijsvorming.
“Ik ben verantwoordelijk voor de prijsvorming van Van Wijnen voor regio West. Regio West bestaat uit vier bouwmaatschappijen en projectontwikkeling. Alle bouwmaatschappijen hebben een eigen calculatie afdeling (Amsterdam, Dordrecht, Hoofddorp en Stolwijk). Ik stuur deze afdelingen aan: ik ben wekelijks een dag bij elke locatie. 98% van de prijsvorming die de deur uitgaat komt langs mijn bureau, in een vroeg of laat stadium. Ik controleer de onderbouwingen, door de kruisbestuiving over de vestigingen heen hebben we een zeer accurate kostprijs.
Vanuit mijn stage ben ik begonnen op de afdeling calculatie in Stolwijk. Mijn verwachting vooraf was dat dit saai zou zijn, maar het tegendeel bleek waar. Binnen Van Wijnen zijn er genoeg mogelijkheden om je verder te ontwikkelen, ik heb mijzelf doorontwikkeld van junior calculator tot waar ik nu sta. Alhoewel we een landelijke organisatie zijn heeft iedere vestiging z’n eigen cultuur en identiteit. Dat vind ik zelf erg leuk. Doordat ik veel rouleer tussen de vestigingen, zie ik vooral veel mensen intern en dat maakt het werk erg afwisselend en dat geeft mij vrijheid.”
Wat vind jij belangrijk in een cultuur? Wat probeer jij te creëren?
“Wat ik belangrijk vind, is dat we open en transparant zijn, intern en extern. Maak je een fout in je calculatie, wees daar dan eerlijk over. Van je fouten kun je veel leren. Bij prijsvorming hebben we een gezamenlijk doel om mooie projecten binnen te halen. Wij doen dit door te focussen op de juiste kostprijs, maar ook door te sturen op bouwkosten. Hiermee zorgen we dat het project haalbaar wordt voor de opdrachtgever met ruimte voor mooie architectuur, maar zo halen we ook voor realisatie mooie projecten binnen die financieel goed in elkaar zitten.”
Je hebt het over projecten. Op welk project ben je trots?
“Ach ja, dat zijn er wel meerdere! Waar ik onder andere trots op ben is het project Bethelpark in Delft: een stuk of 300 nieuwbouwwoningen welke wij hebben gebouwd en inmiddels hebben opgeleverd. Vooraf was ik sceptisch. De opdrachtgever vroeg ons of realisatie mogelijk was voor een lage prijs. Zonder de details te weten leek dat een lastige opgave.
Toch hebben we een afspraak gemaakt voor een toelichting op het plan. En toen werd duidelijk wat voor kans dit project eigenlijk was. Het plan was goed uitgewerkt (DO+) en stond goed in structuur.
Ons team bestaat uit kostendeskundige en calculatoren. Normaal gesproken reken je een soortgelijk project in deze fase op detail uit en ben je zo 10 weken verder. Maar onze kostendeskundige zijn in staat een quickscan te maken en in 2 weken tijd was het plan getoetst en stonden de signalen op groen om verder te gaan. Daar zit onze kracht!”
“De trots zit er dus in dat we weten wat iets kost, zonder te veel tijdsverlies. En dat het vervolgens ook nog zo uitpakt dat het overeenkomt met de markttoets, is geweldig. Het resulteerde in een mooi project voor onze uitvoering en met een gelukkige opdrachtgever
Wij focussen op kansen en dat onderscheidt ons. We denken het liefst al in een vroeg stadium mee met de klant en proberen onze adviezen en expertise zo in te zetten, dat we sturen op een goed resultaat, voor beide partijen. Als dat resulteert in een project wat goed in elkaar zit, dan biedt dat ook ons kansen met weinig risico’s, waardoor we meer zekerheid hebben voor een prima marge.”
Welke veranderingen zie je nu gebeuren in het calculatie-vak?
“Tja, de prijzen zijn nu een hot item. Dat is rond corona begonnen: ineens was alles instabiel en duurder. In plaats van vaste prijzen, hadden we het over dagprijzen. In het verleden en vorige crisissen zag je nog wel een bepaalde lijn, zoals het stijgen en dalen door vraag en aanbod. Maar door de hedendaagse wereldproblematiek en grondstoftekorten is het gewoon minder voorspelbaar geworden.
Door corona zag je de prijzen al flink stijgen. Toen kwam de oorlog in Oekraïne ook nog, wat de hele wereldmarkt op z’n kop zette. Staal werd bijvoorbeeld twee keer zo duur. Olie en energie stegen ook flink in de kosten, dit had gevolgen voor heel veel materialen zoals gevelstenen, glas, hout, dakpannen etc. Dit was lastig. Ook voor onze mensen. Wij worden namelijk geacht te weten wat iets kost. Als er dan onzekerheid is over de kosten, zorgt dat ook voor onzekerheid in het team. Dus, een belangrijke vraag voor mij was, hoe zorg ik dat mijn mensen (zelf)vertrouwen blijven behouden?
We besloten om terug te gaan naar een punt waar we wél grip op de prijs hadden, om onze adviezen op te baseren. Concullega’s deden dat anders: sommigen telden een arbitrair percentage op de kostprijs. Dat werkte voor ons niet.
Wij zijn ontzettend sterk in de voorkant van een bouwproject, van schetsontwerp tot en met DO/TO. Wij adviseren dus al vroeg wat iets mag kosten. Dat is ook belangrijk voor de aanstaande Hoofd Prijsvorming: die moet daar affiniteit en kennis mee hebben.”
Wat wil je nog meegeven aan geïnteresseerden?
“Ik vind het belangrijk als je nadenkt over persoonlijke ontwikkeling: voor jezelf en van je collega’s die je gaat aansturen. Van Wijnen is een lerende organisatie, dus er is altijd ruimte voor ontwikkeling. We zijn gestart met een landelijke training Persoonlijke Ontwikkeling voor prijsvorming. Die gaat dus niet in op de inhoud van het vak, maar op de mens zelf. “Wat mij betreft heel belangrijk, als je wilt werken in een open en transparante organisatie.
Wil je meer weten over deze vacature?
Bekijk de vacature hier of neem contact op met Thedo Boer.
06-51831834 | |
tboer@ranger.nl |
Ontvang elke maand waardevolle tips en inzichten |
|