Tim Alewijnse over werken bij Van Wijnen
Tim zit al zo’n 12 jaar bij Van Wijnen. En met een hele logische reden: Hij kan het vak uitoefenen waar hij een passie voor heeft binnen een unieke, innovatieve en mensgerichte organisatie als Van Wijnen. Als schoolverlater is hij hier terechtgekomen precies in de richting die hij wilde: bouwkostencalculatie. Na enkele ontwikkelingen en stappen is hij twee maanden geleden Hoofd Prijsvorming Amsterdam & Haarlemmermeer geworden. In het kader van de openstaande vacature van Hoofd Prijsvorming in Dordrecht en Stolwijk spreken wij met Tim.
Tim, wat maakt prijsvorming zo’n leuk vak?
Ik wist altijd al dat ik deze richting op wilde. Mijn vader was bouwkostenadviseur. Vroeger zag ik hem vaak met bouwtekeningen en een rekenmachine aan tafel zitten. Uit elke beroepeninteressetest kwam ook dat deze richting goed bij mij zou passen.
Elk project is een puzzel. Het antwoord heb je vooraf niet. Ik ben cijfermatig sterk en houd van puzzels. Het is leuk om te streven naar het beste resultaat in zowel kwaliteit als kosten van een project. Daarnaast was ik ook altijd bezig met zaken zoals: hoe kan je berekening beter, sneller, efficiënter? Zonder afbreuk te doen aan de nauwkeurigheid uiteraard.
Vroeger had de afdeling prijsvorming misschien een wat stoffig imago, maar dat is nu anders! Bij Van Wijnen zitten we vroeg aan tafel en zijn we in het voortraject betrokken bij het proces van de opdrachtgevers. Want, hoe eerder je betrokken bent, hoe meer je kunt sturen. Zo werken we zo efficiënt mogelijk, omdat je vooraf dingen adviseert of doet en niet achteraf op de blaren zit omdat je vervelende gesprekken moet voeren met elkaar.
De rol van de afdeling prijsvorming is groter en belangrijker geworden. Het vergt veel van je eigen input en denkwerk en dat maakt het ontzettend leuk!
Hoe pakken andere aannemers prijsvorming aan?
Dat vind ik lastig om te zeggen, dit is namelijk mijn eerste werkgever, haha! Ik denk dat er veel bedrijven zijn die het vergelijkbaar aanpakken als wij. Wat bij ons denk ik wel uniek is, is dat je als calculator en kostendeskundige ook zelf op pad gaat met je prijs. In veel rollen zou de Hoofd Prijsvorming dat doen, maar bij Van Wijnen doe je dat gewoon zelf. Ondernemerschap ligt dan ook laag in de organisatie.
Natuurlijk ga ik af en toe mee: voor de relatie, het goede gesprek en om de opdrachtgevers te spreken. En dat is natuurlijk ook voor het proces belangrijk!
Welke verschillen zie je nog meer tussen Van Wijnen en andere aannemers?
“Van Wijnen is een mensgerichte organisatie en geeft veel vrijheid binnen alle kaders. Als we iets slims zien, bespreken we dat meteen. Als je bijvoorbeeld denkt dat iets op de afdeling slimmer kan, dan moeten we daar een gesprek over voeren. Onze deuren staan altijd open en bij het koffiezetapparaat laat de directeur bijvoorbeeld zijn vakantiefoto’s zien. Je mag dus gewoon je eigen ding doen en je wordt lekker vrijgelaten.
Er is een hele opbouwende sfeer: we willen samen een mooi doel bereiken. In mijn rol is dat juist ook heel leuk: ik kan kennis delen, coachen en sparren met collega’s.
Hoe vind je de rol van Hoofd Prijsvorming?
Net als het vak van bouwkostendeskundige is deze rol een puzzel. Ik ben minder vakinhoudelijk bezig: ik stuur nu meer op processen. Laatst vroeg een klant ons om een complexe kostenraming binnen 5 weken. Dat was niet realistisch. Dan is het de puzzel om een werkbare oplossing te zoeken voor de opdrachtgever en mijn team. Want wat wil je klant nou echt? Mag het ook langer duren, als het resultaat maar daardoor beter is? Uiteindelijk was dat ook de oplossing: wij mochten er langer over doen, maar boden uiteindelijk wel de oplossing waar onze opdrachtgever mee geholpen was. Een uitdagende puzzel, maar ik ben blij met het resultaat.
Hoe is de sfeer in en tussen de teams?
Goed! Ik werkte van origine in Hoofddorp en nu ook in Amsterdam. Het is echt één team. Als iemand hulp nodig heeft, springt er altijd wel iemand bij. Ook tussen de teams in Hoofddorp, Amsterdam, Dordrecht en Stolwijk verloopt alles soepel. Komen we een keer capaciteit te kort, dan kunnen we wel regelen dat iemand anders bij kan springen uit een andere vestiging. Zo helpen wij elkaar.
Om dit te bevorderen organiseren we twee keer per jaar een calculatieoverleg met een bouwplaatsbezoek, teambuilding en een etentje. Laatst gingen we boogschieten en survivallen. Dit maakt de drempel laag om elkaar op te zoeken en kennis te delen.
Hoe kijk jij naar de toekomst van jouw vak?
Ons vak verandert. We onderzoeken bijvoorbeeld of we op basis van 3D-modellen of BIM-modellen calculaties kunnen maken. Dat is complexer dan je zou denken. Bij een betonnen wand heb je bijvoorbeeld al snel 10 parameters die de kostprijs beïnvloeden, wat veel tijd kost om volledig te labelen of tekenen. De vraag is dus: win je tijd door vooraf langer met tekeningen bezig te zijn, zodat je later minder tijd kwijt bent aan calculaties?
Naar mijn idee gaan we naar een hybride model: sommige delen kunnen op basis van modellen, andere blijven handwerk. Ons vak zal dus altijd blijven bestaan.
Bedankt, Tim. Wat zou je iemand die dit leest willen meegeven?
Bij Van Wijnen werk je met een mooie club mensen. Je hebt veel vrijheid en invloed en mag overal iets van vinden. Je zit dicht bij het vuur en helpt ons een nóg mooiere organisatie te worden.
Wil je meer weten over deze vacature?
Interesse om Tims collega te worden en met hem te werken aan de toekomst van Van Wijnen? Bekijk de vacature hier of neem contact op met Stef Bulten.
06 514 34 032 | |
sbulten@ranger.nl |
Ontvang elke maand waardevolle tips en inzichten |
|