Van Mission Zero naar Climate Take Back
Duurzaam ondernemen is niet langer een nice-to-do maar een must-do. Een bedrijf met een inspirerend verhaal over duurzaam ondernemen is Interface. Zij zijn al een paar stappen voor op haar concurrenten. Interface liet de door olie gedomineerde tapijtindustrie op zijn grondvesten schudden door te stellen dat zij vastbesloten waren om het eerste duurzame en uiteindelijk klimaatherstellende, bedrijf ter wereld te worden.
Het doel waarvan bijna niemand dacht dat het ooit zou lukken is behaald. Dat weerhoudt Interface er niet van om door te ontwikkelen. Zij streven nu namelijk naar ‘Climate Take Back’. Zij willen het bedrijf dusdanig runnen, zodat er een klimaat ontstaat dat geschikt is om in te leven.
Mission Zero®
In 1994 ging Interface een inspirerende uitdaging aan. Zij wilden dat Interface in 2020 een herstellende bijdrage kon leveren aan milieu en maatschappij. Voorheen hadden zij nog nooit nagedacht over het milieu. Zij hoopten een inspirerend voorbeeld te zijn voor iedereen om ook duurzaam te ondernemen. Ray Anderson -oprichter en voorzitter van Interface Inc.- had dan ook deze belofte gemaakt. Bijna niemand geloofde erin, totdat het doel in 2019 al was behaald. Interface gelooft erin dat alles mogelijk is.
Climate Take Back
Om de opwarming van de aarde tegen te gaan heeft Interface vier kernwaarden opgesteld: leef klimaatneutraal, omarm koolstof, laat de natuur afkoelen en loop voorop in nieuwe industriële revolutie. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat er een veilige klimaatgrens behaald kan worden door middel van radicale decarbonisatie; door koolstof uit de lucht te halen en natuurlijke koolstofputten te beschermen. Deze waarden vormen de basis van de missie van Interface. Door anders te denken hoopt het bedrijf haar nieuwe doel te kunnen bereiken.
1) Leef klimaatneutraal
Onder duurzaamheid verstaat Interface: zaken doen op een manier waarbij je alles teruggeeft wat je van de aarde wegneemt. Hieronder valt het behaalde doel van Mission Zero. Interface zegt dit vol te willen blijven houden. Daarom is dit de eerste stap. Interface is veranderd van een bedrijf dat draait op olie tot een bedrijf dat draait op duurzame energie.
2) Omarm koolstof
Omdat Interface graag het klimaatprobleem wil oplossen, hebben zij gekeken naar de grote hoeveelheid CO2 in de lucht. Interface heeft geïnvesteerd in productinnovatie en de productieprocessen. Zo verbeteren zij de CO2 -voetafdruk van haar producten. In elke fase van de levenscyclus moet dit volgens het bedrijf verlaagd zijn.
3) Laat de natuur afkoelen
Doordat men in de weg zit, kan de natuur zelf haar klimaat niet regelen. De lucht wordt teveel verontreinigd met overmatige koolstof. Wanneer er minder koolstof de lucht in gaat, kan de natuur weer zijn gang gaan; we moeten de natuur laten afkoelen. De fabrieken van Interface functioneren als ecosystemen. Het bedrijf heeft een testprogramma ‘Factory As A Forest’ opgesteld om de schade te reduceren.
4) Loop voorop in nieuwe industriële revolutie
Interface zegt een industrie nodig te hebben die samenwerkt met de natuur, in plaats het te beschadigen. Nieuwe bedrijfsmodellen kunnen deze verandering waar maken. Door opnieuw doelen te stellen en anders te denken, kom je op veel nieuwe ideeën uit. Hier heeft Interface mee geëxperimenteerd. Elke stap is een stap dichter bij een economische onafhankelijkheid.
Vind je het verhaal van Interface interessant? Kom dan op 30 maart 2023 naar onze masterclass over duurzaam ondernemen in een snel veranderende wereld. Deze masterclass is onderdeel van de masterclassreeks Toekomstbestendig leiderschap in industrie, bouw en infra. Deze masterclass kun je afzonderlijk volgen of als onderdeel van het complete programma.
Heb je een vraag over een van onze masterclasses? Jacqueline Hendriks beantwoordt ze graag!
Bel 06-51387631 | |
jhendriks@ranger.nl |
Ontvang elke maand waardevolle tips en inzichten |
|