Als we het hebben over leiders van de toekomst, dan hoort Bart Adriaanse absoluut in dat rijtje thuis.
Bart is een echte pionier en voorloper als het gaat over verduurzamen met behulp van digitale innovatie en leiderschap. Zijn kennis en ervaring kunnen we met recht uniek noemen.
Daarom geven we hem graag een podium tijdens onze eerstvolgende masterclass op 30 januari aanstaande over Twin Transition & Leiderschap.
Zorg dat je erbij bent, want het wordt een middag vol inspiratie, onmisbare kennis en waardevolle praktijkvoorbeelden. Na afloop weet jij precies welke volgende stap jij te zetten hebt als het gaat om duurzaamheid en digitalisering.
Nog niet helemaal overtuigd? Lees in dit interview meer over Bart, de Twin Transition én de masterclass.
Bart, vertel eens wat meer over jezelf.
“Samen met mijn vrouw en twee kinderen woon ik in het mooie Utrecht. Muziek is een grote passie van mij. Ik speel gitaar en piano. Ik zie muziek echt als een vorm van ontspanning, waar ik veel plezier uithaal. Ik vind het heerlijk om mijn gevoel via muziek te uiten. Verder bezoek ik ook graag festivals en concerten. Andere passies zijn motorrijden, mountainbiken en reizen. Ik ben graag in de natuur en ik zoek dan het liefst de bossen en het strand op.
Ook in mijn werk ben ik gepassioneerd. Ik heb ruim 25 jaar ervaring in digitalisering, technologie en duurzaamheid. Van softwareontwikkelaar bij ABN Amro en business consultant bij bol.com tot Manager IT Development bij Santander en Director Digital bij Itho Daalderop.
Ik heb diverse leidinggevende rollen vervuld waarbij ik veelal verantwoordelijk was voor de implementatie van o.a. Cyber Security en AI Solutions. Stuk voor stuk transformatieprocessen rond duurzame en digitale innovatie die grote impact hebben op alle niveaus in een organisatie.”
Je volgt ook een MBA-opleiding bij Nyenrode. Kun je daar wat meer over vertellen?
“Dat klopt. Ik zit nu in de afrondende fase van mijn MBA-opleiding Business & IT aan Nyenrode Business Universiteit. Nyenrode Business Universiteit werkt aan een duurzame toekomst door studenten en professionals te inspireren zich te ontwikkelen tot verantwoordelijke leiders. In het Modulair Executive Program ‘Business & IT’ ligt de focus op landschapsontwikkeling en hoe technologie verantwoord als driver van je business kan worden ingezet.
Met big data hebben we oneindig veel informatie tot onze beschikking, maar hoe creëer je hiermee waarde voor jouw organisatie? Welke kansen bieden technologieën als Artificial Intelligence? Hoe participeer je op directieniveau, versterk je jouw teams en stuur je jouw organisatie strategisch aan?
Stuk voor stuk interessante vraagstukken waar ik dieper in ben gedoken en waarover ik graag meer deel tijdens de masterclass over Twin Transition & Leiderschap op 30 januari aanstaande.”
Duurzame technologische innovatie vormt de rode draad in jouw carrière. Hoe is dat ontstaan? Kun je daar wat meer over vertellen?
“Er gebeurt veel in de wereld om ons heen. We staan met elkaar voor grote uitdagingen die om duurzame oplossingen vragen, willen we onze wereld leefbaar houden. Dan heb ik het bijvoorbeeld over grondstoffenschaarste, klimaatverandering en de energietransitie.
Met mijn kennis en ervaring op het vlak van duurzame technologische innovatie kan en wil ik daar graag iets in betekenen. Ik zie onszelf als onderdeel van het ecosysteem. Je kunt de aarde niet zien als een onuitputbare bron. De zin “You should never take more than you give” uit het liedje Circle of Life van Elton John dekt daarin precies voor mij de lading.
Door als organisatie digitale technologieën zoals AI, big data en IoT te integreren in je duurzaamheidsstrategie, is het mogelijk om snellere, efficiëntere en meer impactvolle oplossingen te creëren voor deze uitdagingen.
Waar veel bedrijven vaak afzonderlijk naar technologische innovatie en duurzaamheid kijken, laat de Twin Transition zien dat deze twee hand in hand gaan én elkaar versterken.”
Wat is Twin Transition?
“Twin Transition is de krachtige combinatie van twee grote veranderingen die onze samenleving en industrieën transformeren: digitalisering en verduurzaming.
Deze tweevoudige aanpak biedt kansen om processen te optimaliseren, nieuwe businessmodellen te ontwikkelen en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Denk bijvoorbeeld aan slimme netwerken, circulaire productieketens en energie-efficiënte systemen, die door digitalisering sneller realiteit worden.
Bewust bezig zijn met je ecologische voetafdruk is niet alleen een belangrijke stap richting een meer duurzame wereld. Ook zakelijk gezien biedt het enorme kansen.”
Welke kansen biedt de Twin Transition?
“Ik zie Twin Transition als dé weg naar duurzame winstgevendheid. Je ziet dat bedrijven die deze strategie volledig omarmd en verankerd hebben ook echt beter presteren en succesvoller zijn.
People, Planet en Profit. Iedereen heeft het erover. Je kunt niet meer om duurzaamheid heen. Naast de wettelijke verplichting die voor veel bedrijven geldt, zie je dat de markt hier ook steeds meer naar vraagt. De afkeer richting bijvoorbeeld fossiele brandstoffen en vervuilende bedrijven groeit, zeker als je kijkt naar de jongere generaties. Mensen willen hier lang niet altijd meer werken, producten kopen of diensten afnemen. Er vindt een maatschappelijke verschuiving plaats. En dit gaat sneller dan menigeen denkt.
Wil je als bedrijf bestaansrecht houden, dan zul je hier tijdig op in moeten spelen door te investeren in duurzaamheid. En digitalisering is hierin een belangrijke versneller.
Door data-gedreven innovaties worden energieverbruik, CO₂-uitstoot en materiaalverspilling drastisch verminderd, terwijl nieuwe AI-technologieën bedrijven helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je CO2 uitstoot met 20 procent te verminderen met inzet van digitalisering. Om dat voor elkaar te krijgen, is het van belang om als bedrijf je data op orde te hebben om vanuit daar de juiste beslissingen te kunnen nemen en passende acties uit te zetten.”
Wat betekent dit voor de industrie, bouw, installatie en aanverwante sectoren?
“Ook in de industrie, bouw, infra, installatie en energiesector zie je een verschuiving plaatsvinden richting meer balans tussen technologie, mens en milieu.
Industrie 5.0 markeert een nieuwe fase in industriële ontwikkeling, waarin technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), robotica en geavanceerde automatisering niet alleen gericht zijn op efficiëntie en winst, maar ook op het bevorderen van menselijke samenwerking en duurzame ontwikkeling.
Deze verschuiving wordt deels gedreven door de dringende noodzaak om klimaatverandering aan te pakken. Industrie 5.0 streeft ernaar om energie-efficiëntere processen te ontwikkelen, koolstofuitstoot te verminderen en circulaire economieën te ondersteunen. Door technologieën te combineren met menselijke creativiteit en bewustzijn, biedt deze nieuwe industriële revolutie een kans om innovatie te verenigen met ecologische verantwoordelijkheid.”
Op Europees niveau is sinds vorig jaar de CSRD-richtlijn van kracht, wat op steeds meer bedrijven impact heeft. Wat houdt deze richtlijn in?
“CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze richtlijn verplicht bedrijven in de EU te rapporteren over hun duurzaamheid en hun impact op milieu en mens.
Dit heeft grote consequenties voor veel bedrijven. Ook voor bedrijven die hier zelf nog niet onder vallen, maar wel te maken hebben met bijvoorbeeld een moederorganisatie, investeerders, leveranciers, ketenpartners en/of klanten die aan deze richtlijn moeten voldoen en over hun waardeketen moeten rapporteren.
Zo kunnen bedrijven die bijvoorbeeld producent zijn voor een rapportageplichtige onderneming om duurzaamheidsinformatie gevraagd worden zoals CO2-uitstoot of kunnen er via contractuele verplichtingen duurzaamheidsvereisten worden opgelegd.”
Dit vraagt ook wat van leiders in een organisatie. Hoe kijk jij naar leiderschap in relatie tot Twin Transition?
“Leiderschap speelt een cruciale rol bij het succesvol realiseren van deze transitie. Dat begint bij het begrijpen hoe duurzaamheid en technologie elkaar versterken en dit inzicht toepassen om synergieën te benutten.
Succesvolle leiders combineren visie, innovatie, empathie en pragmatisme. Ze fungeren als katalysatoren voor verandering door een toekomstgerichte strategie te implementeren en tegelijkertijd mensen, technologie en duurzaamheid met elkaar te verbinden.
In mijn afstudeeronderzoek, waar ik momenteel volop inzit, onderzoek ik de vaardigheden die nodig zijn voor organisaties en leiders om de Twin Transition succesvol te kunnen implementeren. Daarbij ligt de focus op bedrijven binnen de (maak)industrie. Daar komen interessante bevindingen uit naar voren. In de masterclass zal ik hier meer over delen.”
Tot slot, wat kunnen we verwachten tijdens de masterclass?
“Tijdens de masterclass Twin Transition & Leiderschap op 30 januari aanstaande gaan we dieper in op de impact van Twin Transition op je organisatie, de rol van leiderschap hierin, de vaardigheden die nodig zijn en de kansen die dit biedt. Daarbij kijken we ook hoe je dit kunt vertalen naar je eigen praktijk en leiderschap.
We verbinden jullie kennis van de sector met de theorie om zo samen antwoorden te vinden op de dieper liggende uitdagingen van de implementatie van digitaal verduurzamen in de industrie, bouw, infra, energie- en installatiesector. Zo ontdekken we welk leiderschap nodig is om de volgende stap in de Twin Transition te zetten. Want alleen samen houden we de wereld leefbaar en elke stap die we daarin zetten is er één.
Je gaat naar huis met een hoop inspiratie, waardevolle kennis en concrete aanknopingspunten om zelf aan de slag te gaan met dit thema.”
Meer informatie en aanmelden
>> Hier vind je meer informatie over de masterclass Twin Transition & Leiderschap en de mogelijkheid om je aan te melden.
Heb je nog andere vragen? Neem contact op met Jacqueline Hendriks.
Bel 06-51387631 | |
jhendriks@ranger.nl |
Ontvang elke maand waardevolle tips en inzichten |
|