Waarom goede onboarding een must is
Gelukkig zetten niet veel organisaties nieuwe medewerkers zonder enige uitleg achter hun bureau. Maar een duidelijk en effectief onboarding proces is ook niet gebruikelijk; slechts 35% van de managers geeft aan dat hun organisatie actief aan onboarding werkt. Terwijl goede onboarding veel waarde kan toevoegen voor de organisatie. In dit artikel bespreken we de vier belangrijkste voordelen van succesvolle onboarding.
Hogere productiviteit en betrokkenheid
Betrokken medewerkers leveren meer toegevoegde waarde, met als resultaat tevreden en loyale klanten. Dit leidt tot duurzame groei en winst, zoals beschreven in het Service Profit Chain-model van James Heskett. Maar betrokkenheid is nog niet zo vanzelfsprekend.
Uit onderzoek van Effectory blijkt namelijk dat hoewel circa 90% van de Nederlandse beroepsbevolking tevreden is over zijn werk, de betrokkenheid met 43% en bevlogenheid met 37% een stuk lager liggen. Zonder goede onboarding kan het maanden langer duren voordat een werknemer volledig productief en betrokken is.
Medewerkers blijven langer bij de organisatie
Meer dan de helft (53%) van de nieuwe medewerkers vertrekt alweer binnen een jaar. Maar liefst 20 procent wisselt al van baan in de eerste 45 dagen. Uit onafhankelijk onderzoek van bureau Robert Half blijkt dat 60% van nieuwe werknemers zou overwegen op te stappen in de eerste maand als het onboarding proces niet vlot verloopt. In deze krappe arbeidsmarkt heeft het talent namelijk binnen de kortste keren een baan gevonden waar ze zich meer gewaardeerd voelen.
Maar: Het is 58% waarschijnlijker dat nieuwe medewerkers die een gestructureerd onboarding programma hebben doorlopen, na 3 jaar nog bij de betreffende organisatie werkzaam is.
Lagere kosten op de korte én lange termijn
Gebrek aan onboarding leidt regelmatig tot vroegtijdig vertrek van medewerkers, verlaagde productiviteit en betrokkenheid. De kosten van het vervangen van een nieuwe medewerker kunnen 150% bedragen van het jaarlijks salaris.
Veelal betreffen dit verborgen kosten, zoals lagere productiviteit tijdens het inwerken van een nieuwe medewerker en verlaagde motivatie voor het vertrek van de voormalig medewerker. Kwantificeerbare kosten zijn recruiter-fees, interviews en trainingskosten.
Volgens Appical kan een bedrijf 1845 euro besparen per nieuwe medewerker door een goed onboarding programma. Zo kan een bedrijf met 100 werknemers en 8% verloop al bijna 15.000 euro besparen per jaar.
Verwachtingen managen is een must
Alleen een werkplek en een laptop regelen is niet voldoende. Een nieuwe medewerker moet op de hoogte zijn van wat van hem of haar wordt verwacht, bij voorkeur zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld een accountmanager het doel geven worden om binnen drie maanden een bepaalde omzet te behalen. Of voor een technische dienst medewerker het doel om de storingsgraad van een machine met 5% te laten zakken binnen zes maanden.
Ook is het belangrijk om eventuele doorgroeimogelijkheden vanaf het begin duidelijk te maken. Zo weet de medewerker waar hij of zij aan toe is, en heeft meteen een doel voor de langere termijn binnen de organisatie. Gebrek aan doorgroeimogelijkheden is nog steeds de meest genoemde reden voor vertrek van een medewerker.
Tot slot is het zaak om de nieuwe medewerker direct op de hoogte te stellen van de ontwikkelmogelijkheden, bijvoorbeeld het opleidingsbudget of wat de gang van zaken is om training of coaching aan te vragen. Als het bovenstaande niet helder is, loop je het risico dat een medewerker onder zijn of haar kunnen presteert, niet doorgroeit en/of zichzelf niet voldoende ontwikkelt.
Effectieve onboarding kan diverse problemen voorkomen en een flinke voorsprong geven in the War for Talent. Meer weten hierover? Onze collega Jacqueline Hendriks helpt je graag verder.
Bel 06-51387631 | |
jhendriks@ranger.nl |
Ontvang elke maand waardevolle tips en inzichten |
|