Van Wijnen: een grensverleggende woningfabriek
Van Wijnen neemt als eerste bouwbedrijf in Nederland concreet het voortouw in toekomstbestendig bouwen. In Heerenveen hebben zij een all-electric woningfabriek gebouwd met een productiecapaciteit van 4.000 woningen per jaar. Het IT-platform is de ruggengraat van het systeem. Een digitaal, industrieel platform, dat niet alleen zorgt voor efficiency, maar ook voor gemak voor de klant.
Het is een complexe, integrale keten die vanaf de order van de klant tot en met het onderhoud en beheer digitaal aangestuurd wordt. De IT stuurt daarbij de robots in de fabriek. De inspiratie kwam vanuit de auto-industrie. Die industrie maakt met zo weinig mogelijk componenten zoveel mogelijk variaties. Dus als je in de fabriek auto’s kan maken, waarom dan geen huizen?
20 woningen per dag
Deze duurzame fabriek maakt vloeren, wanden en afgewerkte gevels. Dit hele proces is gedigitaliseerd en gerobotiseerd, wat zorgt voor een sneller productieproces. De losse elementen voor een nieuwbouwwoning, zoals gevels, wanden en vloeren, schuiven er op grote ‘tafels’ door de fabriek. Daarbij zorgen robots voor veel werkzaamheden die bouwvakkers gewend zijn te doen en verrichten operators de resterende logistieke en montagehandelingen.
De huizen zijn na één dag geplaatst en zijn dan wind- en waterdicht. Doordat Van Wijnen deze producten kan assembleren, kunnen zij 20 gebouwde woningen per dag realiseren. Het duurt daarna nog twee weken om de woning volledig woonklaar te maken. Door deze manier van bouwen vergroten zij het aanbod van beschikbare, maar vooral ook betaalbare woningen. Ook zijn minder vakmensen nodig bij dit proces, waarmee het tekort aan vakman in de bouw wordt verminderd.
Betaalbare en duurzame woningen
Van Wijnen verkoopt de remontabele woningen, geproduceerd in de woningfabriek vanaf 148.000 euro btw (excl. grond). Doordat gebruik wordt gemaakt van de woningfabriek is de bouw sneller en goedkoper. De CO2 -uitstoot is ook minder. Van Wijnen hoopt hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan het probleem woningtekort en onbetaalbare woningen in Nederland. Door de nieuwe fabriek kan van Wijnen twee keer zoveel woningen produceren.
De goedkoopste woning betreft een woonkamer, twee slaapkamers en een bergzolder of een appartement in een gebouw tot veertien etages hoog. De huizen hebben een badkamer en een keuken. Daarbij zijn de huizen voorzien van een warmtepomp, zonnepanelen en vloerverwarming. Kopers hebben de kans om mee te beslissen over onder andere de indeling en de kleur van het huis. Van Wijnen is bezig met de ontwikkeling van verschillende soorten woningen. Zo is er een woning voor iedereen.
Circulair bouwen
Het produceren van woningen heeft een grote impact op onze wereld. De producten die hiervoor nodig zijn, zorgen voor een grote uitstoot aan CO2. Van Wijnen wilde graag een nieuwe manier van bouwen bedenken, waarmee rekening wordt gehouden met de wereld. De woningen worden energie- en grondzuinig geproduceerd en (her)gebruikt. Het bouwbedrijf stelt in 2025 volledig afvalvrij te zijn en in 2030 CO2 -neutraal te zijn. Van Wijnen werkt dan ook met een meetinstrument die de circulariteit van een woning kan bepalen. Dit allemaal maakt dat Van Wijnen een voorloper is als het gaat om circulair bouwen.
Tijdens de masterclass Versterken van innovatiekracht deelde Van Wijnen hun interessante business case over deze innovatieve woningfabriek.
Dit najaar start een nieuwe masterclassreeks Toekomstbestendig leiderschap in industrie, bouw, infra en installatietechniek met wederom inspirerende masterclasses. Ditmaal passeren onderwerpen als leiderschap en de digitale transformatie, de wendbare organisatie en neuroleiderschap de revue.
Meer weten hierover? Neem contact op met Jacqueline Hendriks.
Bel 06-51387631 | |
jhendriks@ranger.nl |
Ontvang elke maand waardevolle tips en inzichten |
|