Thor van Rijk over 'Technisch Projectleider R&D' bij RAVAS
Voor RAVAS zijn wij op zoek naar een Technisch Projectleider R&D. Thor van Rijk is al bijna drie jaar werkzaam binnen deze functie. Wij spraken hem over zijn ervaringen en over de uitdagingen van de nieuwe Projectleider.
Waar zullen de nieuwe verantwoordelijkheden voor de Technisch Projectleider liggen?
“RAVAS is een bedrijf volop in ontwikkeling. Er liggen nog veel uitdagingen en kansen en daardoor is er veel mogelijk binnen het bedrijf. Je bent veel bezig met partners en klanten; je werkt bovendien met meerdere partijen samen. Daarbij is het belangrijk dat je voortdurend met elkaar in gesprek blijft. Het neerzetten van een nieuwe structuur en de fundering leggen voor goede projecten zal één van de belangrijkste uitdagingen worden voor de nieuwe Projectleider. We hebben veel technische oplossingen om dat samen te realiseren.”
Hoe ziet een werkdag eruit voor de Technisch Projectleider en welke eigenschappen komen kijken bij de nieuwe rol?
“Binnen deze rol is het erg belangrijk dat je proactief bent en het leuk vindt om dingen aan te pakken. Leergierig zijn en de diepte willen induiken zijn eigenschappen die daarbij om de hoek komen kijken. Een werkdag kan bestaan uit verschillende overleggen met (inter)nationale collega’s, klanten en partners. Hierbij komen onderwerpen als integratie, certificering, technische haalbaarheid aan bod. Vervolgens wordt er bijvoorbeeld overleg gehouden over de status van de projecten die lopen. De rest van een dag kan bestaan uit het bepalen van een strategie en een klantenoverleg.”
“Naast het inhoudelijke ben je ook in de praktijk op technisch vlak actief. Het komt zeker voor dat je de handen uit de mouwen moet steken bij bijvoorbeeld integratietesten van het weegsysteem en netwerkoplossingen. Het bepalen van de strategie bestaat uit het maken van planningen of bijvoorbeeld een roadmap. Gedurende zo’n dag komt naar voren dat de rol van een Technisch Projectleider erg breed is waarin je bezig bent met veel verschillende taken.”
Liggen de werkzaamheden vast volgens procedures en richtlijnen of is er ruimte om dingen uit te proberen en daarbij fouten te kunnen maken?
“Het is nooit verkeerd om dingen te proberen en fouten kunnen daar natuurlijk bij gemaakt worden. Het belangrijkste is dat je leert van je fouten om het in de toekomst beter te kunnen doen. Er zijn wel procedures die gevolgd moeten worden, maar het is een uitdaging om die zelf te bepalen en vast te leggen. Door zelf inbreng te leveren en daar met mij of andere collega’s over te sparren kan jij je eigen manier van werken vormgeven en structuur aanbrengen binnen je functie. Het past goed binnen deze rol om zelf dingen op te pakken en ergens je eigen stempel op te willen drukken.”
Kun je de werksfeer binnen RAVAS omschrijven?
“RAVAS is van oudsher een geprofessionaliseerd familiebedrijf waar die cultuur nog altijd aanwezig is. We zijn erg vriendelijk en behulpzaam naar elkaar toe. In het begin zal je nog veel hands-on bezig zijn en zal je een niet zo’n groot team aansturen waarbij je veelal dezelfde engineers tot je beschikking hebt. Naarmate de bedrijfstak zich verder ontwikkelt is daar ook ruimte voor groei.”
“Men voelt zich als werknemer erg gewaardeerd binnen het bedrijf. Er wordt goed geluisterd naar eigen inbreng en daar wordt vervolgens ook iets mee gedaan. Het contact is dan ook erg laagdrempelig wat ervoor zorgt dat iedereen bij elkaar binnen kan lopen. Dat is in alle lagen van de organisatie merkbaar. Ook bij de directie of bij andere teams; iedereen kan makkelijk contact met elkaar leggen. Dat draagt zeker bij aan het doel om samen iets moois neer te zetten.”
Waar ben jij binnen RAVAS het meest trots op?
“Het R&D-team heeft in relatief korte tijd een nieuw weegplatform neergezet. In motion wegen en een automatisch weegsysteem zijn grote projecten bij RAVAS. Dat zijn prachtige projecten die laten zien waar RAVAS voor staat. Waar vroeger alle softwareontwikkeling buiten de deur werd gezocht, is die kennis nu aanwezig binnen de organisatie en hebben we er onze eigen expertise van gemaakt. Dat leverde succesvolle testen bij klanten op en dat is iets waar RAVAS heel trots op is.”
Is er voor de nieuwe Projectleider bij RAVAS de mogelijkheid om door te leren en te groeien naar andere functies?
“Er is een boosterplan om het bedrijf te laten groeien. Dit geldt voor zowel de faciliteiten binnen het bedrijf als ons aanbod aan klanten en leveranciers. Dat leidt tot grotere projecten waarvoor meer mensen nodig zijn. Op technisch gebied is er dus een flinke groei voor de komende jaren en er dus zullen er meer functies beschikbaar komen. Om die ontwikkeling te ondersteunen zijn er persoonlijke ontwikkelbudgetten van kracht. Daarnaast moedigen we leren aan en is alles in goed overleg mogelijk, omdat we veel waarde hechten aan persoonlijke ontwikkeling. Door middel van coachingstrajecten kunnen we die persoonlijke groei en het eigen maken van vaardigheden aanbieden aan onze werknemers.”
Wat zou je willen zeggen tegen iemand die deze functie overweegt?
“Je merkt dat de integraties van protocollen, systemen en cybersecurity bij klanten steeds belangrijker worden. Het is dus van belang dat de nieuwe Technische Projectleider affiniteit heeft met dit soort vraagstukken. RAVAS heeft veel potentie en het is aan ons om daar iets moois van te maken.”
Ontvang elke maand waardevolle tips en inzichten |
|