Bayram en Alex over werken bij Homij
Voor Homij in Amsterdam zoeken wij een Projectleider Werktuigbouw en een Montageleider. Wij spraken Projectmanager Bayram en Montageleider Alex in het tijdelijke kantoor op de projectlocatie bij het Centrum Voor Zorg (CVZ), het voormalige Slotervaartziekenhuis. Momenteel is Homij bezig met de afronding van de eerste fase van het CVZ. Het zorgcentrum wordt volledig gerenoveerd. Homij is als partner betrokken voor de technische installaties. Projectmanager Bayram Kirbiz vertelt in deze video over dit mooie project. In dit interview vertellen Bayram en Alex meer over dit mooie project en hun rol binnen Homij.
Hoe verloopt het proces van kwalificatie?
“Wanneer je een opdracht op basis van aanbesteding wil verkrijgen dan dien je jezelf als organisatie te kwalificeren. Hierin onderzoeken we hoe we aan de klantvraag kunnen voldoen en deze kunnen overstijgen. Bij Homij kijken we nog een stap verder: wat is de vraag achter de klantvraag? Het is heel belangrijk om te weten wat de opdrachtgever wel of niet wil, maar ook de reden waarom ze dit willen. Wij adviseren en ontzorgen de klant en we blijven altijd in dialoog.”
“Bij het kwalificeren delen we niet alleen ons ontwerpplan. We leggen ook onze toegevoegde waarde uit. Deze toegevoegde waarde bestaat bijvoorbeeld uit het feit dat we bij Homij veel in-company hebben. We kunnen veel zelf maken, leveren en monteren door onze vele zusterondernemingen. Verder kijken we naar hoe we als organisatie slim en efficiënt kunnen werken binnen de visie van de opdrachtgever. Het inzetten van slimme technieken, energiemanagement, duurzame energieconcepten en circulair materiaalgebruik zijn zaken die we allemaal meenemen.”
Wat onderscheidt Homij?
“Het is erg bijzonder dat Homij vaak vroeg in het proces betrokken is bij een potentiële opdrachtgever, om mee te denken binnen hun visie, eisen en kaders. We vragen door, we doen geen aannames en we proberen iemand goed te begrijpen. We blijven daarbij in overleg en in gesprek met onze opdrachtgever.”
Zie je die mensgerichte houding intern ook terug?
“Ik vind een mensgerichte houding erg belangrijk in de projecten die ik leid. Als Projectleider krijg je veel vrijheid om een project in te richten, binnen logische kaders natuurlijk. Er is een doel en een planning gesteld, maar hoe je dat invult is aan jou. Ik vind het fijn om eens per maand bilateraaltjes te houden met de binnen- en buitendienst. Hierin is alles bespreekbaar: koetjes en kalfjes, ambities, wensen, uitdagingen etc. Voor mij is contact hebben met je mensen belangrijk om een project als team te laten slagen.
Bij de start van een project, of bij het opstellen van een projectteam, houd ik zo goed mogelijk rekening met de wensen en ambities van de individuen. Is er een Werkvoorbereider die graag meer engineering-taken wil oppakken, dan proberen we daar rekening mee te houden en het te faciliteren.”
Wat moet je kunnen of prettig vinden als Projectleider of -manager bij Homij?
“Je moet stressbestendig zijn, kunnen multitasken en je moet effectief kunnen communiceren en organiseren. Vooral de communicatie is belangrijk. Hoe betrek je de klant, maar ook jouw team effectief? Je focus op beide partijen houden is uitdagend, maar nodig voor succes. Verder moet je gestructureerd kunnen werken en een echte teamspeler zijn.
In deze rol heb je veel vrijheid om zaken in te richten zoals je dat zelf wil. Daar komt natuurlijk ook verantwoordelijkheid bij kijken. Daarnaast is Homij een veilige omgeving waarin je fouten mag maken om ervan te leren. Door nieuwe processen of technieken te implementeren verbeter je jezelf, jouw team en de organisatie.’’
Wanneer word jij als Montageleider betrokken bij dit proces, Alex?
“Als men op kantoor klaar is, dan begint mijn werk als Montageleider. Ik begeleid alles vanaf het begin op de bouwplaats. Ik regel de faciliteiten rondom de bouwlocatie, zorg dat de juiste onderaannemers betrokken zijn en dat er planningen en tekeningen klaarliggen.
Wanneer engineering klaar is dan ben ik aan zet om vanaf daar alles te regelen. Ik heb in het CVZ-project ongeveer dertig mensen onder me die ik aanstuur. Homij is een kennisorganisatie, dus we werken veel samen met onderaannemers, waar ik ook verantwoordelijk voor ben. Daarnaast ben ik een aanspreekpunt voor de leidinggevenden. Met hen voer ik ook gesprekken over het functioneren.”
Innovatie is belangrijk voor Homij. Op welke manier zie jij dat terug in jouw werk?
“Ik werk nu zeker twintig jaar bij Homij, in verschillende functies. Een positieve ontwikkeling is de digitalisering op de bouw. Op mijn telefoon en tablet kan ik precies zien waar we bijvoorbeeld leidingen zouden moeten plaatsen, volgens ontwerptekeningen. Hiervoor richt ik mijn telefooncamera op een muur en dan worden de tekeningen visueel weergegeven met Augmented Reality.”
Wat maakt jouw werk uitdagend?
“Elke dag is weer anders. Dat is bij elk project zo. Je moet ad hoc kunnen reageren en stressbestendig zijn. Je krijgt bijvoorbeeld de hele dag door telefoontjes, over praktische of logistieke zaken. Ook is vertrouwen binnen het team erg belangrijk. Ik kan erop vertrouwen dat ik werk met vakmensen die uitstekende kennis hebben over hun werk. De uitdaging hierbij is dat je sommige taken moet kunnen overdragen en loslaten.”
“Daarnaast leer je veel. Homij geeft de mogelijkheid om jezelf te blijven ontwikkelen. In de praktijk leer je veel, maar opleidingen zijn ook bespreekbaar. En zoals Bayram al zei, ook persoonlijke ambities binnen projecten zijn bespreekbaar.”
Meer weten over deze mooie vacatures bij Homij? Bekijk hier de vacature van Projectleider Werktuigbouw of de vacature van Montageleider. Of neem voor meer informatie contact op met Stef Bulten.
Bel 06-51434032 | |
sbulten@ranger.nl |
Ontvang elke maand waardevolle tips en inzichten |
|